plakata za građane

14.10.2021. god. – Međunarodni dan e-otpada

E-otpad su različiti stari ili pokvareni uređaji koji su radili na struju ili baterije, koji se puno češće nakon upotrebe bacaju umjesto da se recikliraju. Tu spadaju uređaji od velikih kućanskih aparata poput veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, klima, frižidera, pa do malih aparata poput fenova, miksera, IT opreme, kompjutera, alata, uključujući plinske (štedne) sijalice.

Obzirom da e-otpad nije biorazgradiv i da nemaju sve zemlje mogućnost njegovog recikliranja, nepravilno odlaganje ovih uređaja ima znatan uticaj na okoliš. Njihove komponente poput olova, žive, kadmija, kroma, broma, arsena, azbesta, sicilija, berilija, fosfora, litija i sl. su doslovno otrovne za okoliš, a  jednom bačeni na deponiju štete životnoj sredini, dospijevaju kroz zemlju u podzemne vode, a sagorijevanjem i u zrak.

Postoji mnogo faktora koji imaju svoju ulogu u reciklaži i kružnom procesu sirovina, ali jedan se posebno izdvaja i glasi: dokle god građani ne budu vršili povrat svojih nekorištenih, starih ili pokvarenih uređaja na ovlaštene lokacije, ili ih prodavali ili ih donirali, mi kao društvo moramo nastaviti rudariti sirovine iz prirode, što dodatno oštećuje naš okoliš, dok nam se otpad gomila.

Ideja o Međunarodnom danu e-otpada, koji nastupa 14. oktobra, je pokrenuta 2018. godine od strane WEEE Foruma, kao podrška pravilnom zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada, a danas uključuje 111 najvećih organizacija iz 51 države širom svijeta.

Kada se ovaj e-otpad ne reciklira i jednostavno baci sa ostalim smećem, na kraju završi na odlagalištu otpada, što znači da su ugroženi i zdravlje ljudi i okoliš.

Šta možemo uraditi?

Povodom Međunarodnog dana e-otpada, JP Komus d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. će organizovati besplatno zbrinjavanje e-otpada za sva pravna i fizička lica sa adrese posjednika. Sve što je potrebno je kontaktirati JP Komus putem telefona: +387 35 706 680. Pored toga, svim građanima i pravnim licima su na raspolaganju reciklažno dvorište JP Komusa, kao i ulični e-kontejneri koji se nalaze u ulicama: Patriotske lige – kod stadiona, Bosanskih kraljeva – kod kovačnice, Riječka – kod naselja Kifle. Također, svim školama koje u okviru svojih prostora sakupe e-otpad od strane učenika, omogućiti će se besplatno preuzimanje.

Sve lokacije e-kontejnera, za e-otpad, građani mogu pronaći na karti putem stranice www.zeos.ba

Podijeli na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on email

Najnovije novosti:

Bajramska čestitka

U povodu nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, svim muslimanima u Gradu Gračanici, Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori  upućujemo najiskrenije čestitke. Želimo da nastupajuće mubarek dane Bajrama

Pročitaj više »

Najnoviji projekti: