Obavještenje korisnicima usluge odvoza i deponovanja kućnog komunalnog otpada

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica te svih vrsta energenata kao i radne snage. J.P. Komus d.o.o. Gračanica je posljednje poskupljenje cijene imao 2008. godine, te smo od tada, uz maksimalne uštede, uspjeli da kvalitetno i na vrijeme obavljamo uslugu odvoza i deponovanja otpada.

Povećanje troškova rada kao i operativnih troškova (cijena goriva, koja dijelom diktira visinu cijene usluge odvoza otpada, 2008. godine bila 1,70 a sad je 2,41; cijena rada radnika po satu iznosila 1,82 KM a sada iznosi 2,70) te da su svi ostali troškovi koji utiču na cijenu usluge odvoza otpada u proteklih 14.godina značajno porasli, bili smo primorani, iako nerado, da cijenu povećamo sa 8,00 KM na 10,00 KM po domaćinstvu (sa uračunatim PDV-om). Navedena cijena će se primjenjivati od 01.02.2022. godine. Također, poznato Vam je da je deponija Grabovac prebukirana i zahtjeva da se u najkraćem roku izvrši njeno saniranje i zatvaranje. Uskoro počinje sa radom regionalna deponija u Živinicama, te će se sav otpad sa područja Gračanice voziti na tu deponiju od 01.07.2022. godine (kada je planiran početak rada regionalne deponije). Od navedenog datuma cijena usluge će iznositi 11,50 KM (sa PDV-om), a u kojoj cijeni je i prevoz na regionalnu deponiju koja je udaljena preko 60,00km, dok će cijena za deponovanje otpada na deponiji biti obezbijeđena u budžetu grada (600.000,00 KM/ godina).

Ovo povećanje cijene nema za cilj povećanje dobiti, već samo i jedino usklađivanje sa povećanim operativnim troškovima koji se svadodnevno povećavaju te ukalkulisane troškove prevoza otpada na regionalnu deponiju Živinice (godišnje je potrebno pretovariti i prevući 12.000 tona otpada).

Vjerujemo da navedena cijena, iako predstavlja povećanje, neće Vam prouzrokovati velike probleme. Ako uzmemo u obzir da je usluga odvoza otpada, u odnosu na sve ostale usluge koje plaćate (električna energija, kablovska, internet, voda) još uvijek najjeftinija a znamo da je to jedina usluga koja podrazumjeva da Vam svake sedmice naši radnici sa specijanim teretnim vozilom dolaze na vrata te odvoze Vaš otpad. Trudimo se svakodnevno da uslugu odvoza otpada vršimo kvalitetno, da Vama kao našim korisnicima uvijek izađemo u susret, da nađemo najbolje rješenje za sve eventualne probleme koji se pojave te da nam zajednički cilj bude čista sredina u kojoj živimo. JP Komus je u većinskom vlasništvu Grada Gračanica i kao takvo je i Vaše. Želimo da nas tako i doživljavate jer se naši radnici svakodnevno trude da imamo čist i uredan grad i mjesne zajednice.

Tekst Odluke o načinu obračuna i cijeni usluge sakupljanjai odvoza kućnog komunalnog otpada sa područja grada Gračanica možete preuzeti ovdje.

Zahvaljujemo Vam se na razumijevanju i svako dobro.                                                                                                                                                                             Direktor,

                                                                                                                         Mr.sci. Senad Memić

Podijeli na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on email

Najnovije novosti:

Bajramska čestitka

U povodu nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, svim muslimanima u Gradu Gračanici, Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori  upućujemo najiskrenije čestitke. Želimo da nastupajuće mubarek dane Bajrama

Pročitaj više »

Najnoviji projekti: