Uređenje Zelene pijace u Gračanici – Objavljen Konkurs za izradu idejnog rješenja

Gračanica ima dugu tradiciju trgovanja i trgovine. Jedan od prostora na kojem se  po tradiciji obavlja trgovina je  opšte poznata  Zelena pijaca  smještena u srcu stare čaršije.
Od 1984.godine nastojalo se da se kroz plansku dokumentaciju uredi prostor pijace, ali sva rešenja  data  planskim dokumentima podrazumijevaju građevinske zahvate i materijalna ulaganja koja  trenutno Općina Gračanica i JP “Komus” d.o.o. Gračanica, koje upravlja današnjim prostorom pijace, ne mogu obezbijediti.
Donošenjem regulacionog plana “Centar”Gračanica 2013.godine, prostor pijace je  dugoročno prostorno  definisan i daje uslove za rješavanje pijace prema propisima koji regulišu rad pijaca na malo, a da se ne zadire u plansko rješenje  zemljišta  prema regulacionom planu kada se za to steknu uslovi.
U saradnji s Općinom Gračanica, JP “Komus” d.o.o. raspisuje  javni konkurs u cilju kvalitetnog urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim će biti zadovoljeni funkcionalni, tehnički i zakonski uslovi, i na bazi istog pribavljati odgovarajuća dokumentacija i dozvole  za rad pijace.
Urbanističko-arhitektonsko rješenje treba da riješi sve komponente pijačnog prostora kako bi prostor zadovoljio svoju osnovnu funkciju, ali i ostale elemente  kojima se prostor uokviruje i poboljšava. Od projektanta se očekuje da planira i locira objekte, riješi komunikaciju unutar datog prostora da rješenje  zaštite od požara, te da prostor upotpuni i urbanim mobilijarom (rasvjetna tijela,  tende, fontana – česma i sl.)
Konkurs ostaje otvoren do 15.07.2015.godine.

Više informacija možete dobiti u prostorijama J.P. Komus d.o.o. Gračanica, na adresi Mehmeda Ahmedbegovića br.9 ili telefon: 035/703-381.

Tekst obavještenja možete preuzeti na web stranici Agencije za javne nabavke www.ajn.gov.ba ili ovdje.

Podijeli na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on email

Najnovije novosti:

Bajramska čestitka

U povodu nastupajućeg Ramazanskog Bajrama, svim muslimanima u Gradu Gračanici, Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori  upućujemo najiskrenije čestitke. Želimo da nastupajuće mubarek dane Bajrama

Pročitaj više »

Najnoviji projekti: